IJsland Golden Circle

De Golden Circle van IJsland omvat een drietal prachtige bezienswaardigheden. Elk van deze bezienswaardigheid is vanuit Reykjavik gemakkelijk binnen één dag te bezoeken. De golden circle van IJsland omvat de geisers Strokkur en Geysir, de waterval Gullfoss en de Kerid vulkaankrater.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Geisers Strokkur en Geysir

geiser strokkurDe bekendste bezienswaardigheid van de golden circle zijn de geisers Strokkur en Geysir. IJsland staat bekend om dit fenomeen: kokend heet water dat met zeer veel kracht uit de grond wordt geperst. De geiser Geysir is de beroemdste van IJsland en spoot 150 jaar geleden soms wel tot 170 meter hoog. Helaas is de activiteit van deze geiser snel afgenomen. Dit proces werd versneld doordat mensen allerlei rommel in de geiser gooiden om hem te activeren. Vandaag de dag barst de geiser Geysir bijna niet meer uit.

De kleinere geiser Strokkur is daarentegen wel erg actief. Deze geiser spuit een waterstraal om de 4 tot 8 minuten. De waterstraal is veel minder hoog dan die van Geysir. Meestal kom de geiser Strokkur niet hoger dan 20 meter. Dat neemt niet weg dat de geiser een zeer populaire toeristische trekpleister is en dus ook terecht onderdeel is van de golden circle.

Waterval Gullfoss in de golden circle

De waterval Gullfoss is ook onderdeel van de IJslandse golden circle. En terecht, want dit is één van de meest indrukwekkende watervallen in Europa. De waterval ligt ongeveer 10 km van de geisers Strokkur en Geysir. De waterval Gullfoss stroomt door een 70 meter diepe kloof en valt in twee stappen omlaag. Door het enorme watergeweld ontstaan er boven de waterval grote nevelwolken. Dit geeft bij zonnig weer een bijzonder mooi effect en zijn er vaak prachtige regenbogen te bewonderen. De waterval Gullfoss wordt hierdoor ook wel de gouden waterval genoemd.

Kerid vulkaankrater

De derde bezienswaardigheid van de golden circle is de Kerid vulkaankrater. De krater is niet meer actief, maar derhalve bijzonder mooi om van dichtbij te bekijken. Dat kan ook vrij eenvoudig, omdat de doorgaande weg er vlak langs loopt. De krater is gevuld met groenig water. Men zegt dat wanneer het peil stijgt tegelijkertijd het peil daalt van een klein meertje even verderop. Terecht onderdeel van de golden circle. Aanrader!

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders