IJsschotsen meer Jökulsárlón

gletsjermeer jokulsarlonJökulsárlón is het mooiste gletsjermeer van de wereld. Het ijsschotsen meer ligt aan de voet van de gletsjer Breidamerkurjökull tussen het Nationaal Park Skaftafell en het stadje Höfn. Jökullsárlón is maar liefst 250 meter diep en 23 km2 groot. Dit prachtige ijsschotsen meer kun je niet missen, want de ringweg gaat er vlak langs.

 

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Het ijsschotsen meer wordt gekenmerkt door ronddrijvende afgekalfde ijsbergen van de gletsjer. Ze variëren flink van elkaar. Sommige ijsbergen zijn helderblauw, andere ijsbergen zijn grijs en zwart door vulkanisch gruis. Slechts 10% van de ijsbergen steekt boven het water uit. De ijsbergen breken en smelten net zo lang tot ze groot genoeg zijn om via de 1,5 km rivier naar zee te worden afgevoerd. Hieronder vind je een video die we gemaakt hebben van het ijsschotsen meer.

youtube video CJ5DN9H-hKU

De rivier van het ijsschotsen meer naar zee is nog niet zo lang overbrugd. Voor 1967 moesten mensen de oversteek maken per boot over de rivier. Soms gingen ze ook over de gletsjer, wat natuurlijk een riskante onderneming was.

Het ijsschotsen meer Jökulsárlón is bekend vanwege 2 James Bond films: A Views to a Kill (1985) en Die Another Day (2002).

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Boottocht ijsschotsen meer Jökulsárlón

Een bijzondere ervaring is een boottocht met een amfibievoertuig (een boot die zowel kan rijden als varen) over het ijsschotsen meer. Vaak duurt een boottocht 30 tot 40 minuten. De kosten liggen rond de 4000 IJslandse Kronen (ongeveer €26). Je krijgt door een gids uitgebreid uitleg over het ontstaan van het ijsschotsen meer. Er is een grote kans dat je ook zeehonden ziet. Kijk voor meer informatie, tijden en prijzen op de site van Ice Lagoon.

ijsschotsen meer

Tips ijsschotsen meer

  • Bij het cafetaria heb je vanaf een laag heuveltje fantastisch uitzicht op het ijsschotsenmeer
  • De parkeerplaats bij het cafetaria na de brug is vaak erg druk in de zomer. Als je ongeveer een kilometer terug rijdt, kun je ook de auto parkeren. Als je daar de heuveltjes aan je rechterhand oversteekt kom je bij het ijsschotsenmeer (3 minuten lopen). Hier is het een stuk rustiger.
  • De meeste ijsbergen liggen in het zuidelijke deel van het ijsschotsen meer. Als je een wandeling langs het ijsschotsen meer wilt maken kun je dat dus het beste doen aan de zuidkant van Jökulsárlón.

Ligging ijsschotsen meer Jökulsárlón