Skógafoss waterval

skogafoss watervalDe Skógafoss waterval is een spectaculaire waterval in het zuiden van IJsland, niet ver van de plaats Skógar. Op deze plek stroomt de Skógá rivier over de kliffen, ongeveer 5 kilometer van de IJslandse kustlijn. De plek waar de rivier de Skógá over de kliffen stroomt was vroeger de kustlijn van IJsland.  Maar door de vele vulkaanuitbarstingen en het omhoogrijzen van IJsland zijn er uitgebreide vlaktes ontstaan tussen de zee en deze kliffen. Achter deze kliffen bevindt zicht het hoogland van IJsland. Wanneer je tijdens je IJsland rondreis van Reykjavík over de ringweg richting het zuiden en oosten van IJsland gaat is de Skógafoss waterval bijna niet te missen. Hij ligt vlak langs de ringweg.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Hieronder een video die we gemaakt hebben van de Skógafoss waterval.

youtube video Va8EzQi97qo

Details Skógafoss waterval

De Skógafoss waterval is maar liefst 60 meter hoog en 25 meter breed en mag daarmee gerust een zeer grote waterval genoemd worden. Volgens een legende heeft de kolonist Þrasi Þórólfsson achter de Skógafoss waterval een kist met goud verborgen. Veel zoekpogingen hebben tot nu toe niets opgeleverd. In het museum van Skógar is wel een ring te vinden waarvan wordt gezegd dat het één van de handvaten van de schat is. Het is een mooi verhaal, maar over de betrouwbaarheid valt te twisten.

skógafoss waterval van boven De Skógafoss waterval van bovenaf

Skógafoss waterval bezoeken

De Skógafoss waterval is voor vakantiegangers op IJsland een populaire trekpleister. Aan de oostkant van de waterval kun je via een trap omhoog klimmen. Boven heb je een prachtig uitzicht op de IJslandse kustlijn en uiteraard de Skógafoss waterval zelf. Vanaf dit punt zie je door de vele waterdampen bij zonnig weer vaak mooie regenbogen. Verder loopt er vanaf dit punt ook een wandelpad langs de rivier naar Þórsmörk en Landmannalaugar. Deze wandeling is af te raden voor onervaren wandelaars. Ook moet je geen hoogtevrees hebben. Als het weer en het zicht goed is, kun je een kortere wandeling maken langs watervallen omhoog en het jeepspoor weer naar beneden. Dit is ook voor minder ervaren wandelaars goed te doen.kvernufoss watervall

Ongeveer 1 kilometer van de Skógafoss waterval richting het oosten vind je in een kloof de waterval Kvernufoss. Je kunt hier vrij makkelijk komen via een schapenpad.

Ligging Skógafoss waterval