Landschap IJsland

Het landschap van IJsland is uitgestrekt, ruig, en veelal onbewoond. Maar toeristen die van natuur houden, kunnen in IJsland hun hart ophalen.

Vulkanen op IJsland

IJsland is op het gebied van vulkanen een groot wonder. Het land bevindt zich precies op de Midden-Atlantische rug. Beiden zijden van de rug drijven langzaam uiteen, gemiddeld 1 à 2 centimeter per jaar. Door de scheuren ontstaat vulkanische activiteit. Ongeveer eens per 5 jaar is er een vulkanische uitbarsting op IJsland. Soms heeft dit grote gevolgen voor het (vlieg)verkeer. Wegen worden afgesloten en vliegen is door de as in de lucht niet mogelijk. Lees meer over de verschillende soorten vulkanen die je in het landschap van IJsland kunt bewonderen.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Geisers op IJsland

Het IJslandse landschap is ook beroemd om zijn geisers. De beroemste is de (Stóri-)Geysir in het Haukadalur. De kleinere geiser Strokkur in hetzelfde veld is echter actiever en daardoor net zo bekend.

Gletsjers op IJsland

In het landschap van IJsland bevinden zich veel gletsjers. Maar liefst 11 procent van IJsland is bedekt met dikke lagen sneeuw en ijs. Voor het merendeel geldt dat er in de winter meer sneeuw (ijs) bijkomt dan dat er in de zomer smelt. Het oppervlak van de gletsjers bestaat uit gevaarlijke kloven en spleten. Het is daarom zeer risicovol deze gletsjers alleen te betreden.

Planten en bomen op IJsland

Slecht een kwart van IJsland is begroeid. De rest bestaat uit vulkanen, gletsjers, grindwoestijnen en lavavelden. Desondanks is het zeer gevarieerd en door de vulkanische activiteit erg spannend. Je waant je soms in een mysterieuze wereld. Het meest kenmerkende van IJsland is dat er bijna geen echte bossen zijn. Slechts 1,4% is bedekt met bos. Dit is echter niet altijd zo geweest. Ooit was 20% van IJsland bedekt met bos. De belangrijkste redenen van de ontbossing op IJsland zijn de loslopende schapen die de jonge scheuten opeten, vulkaanuitbarstingen en oprukkende gletsjers. De bekendste berkenbossen die er nu nog staan zijn Vaglaskógur, Skaftafell en Mývatn.

 

papegaaiduiker

Dieren op IJsland

In het landschap van IJsland kun je verschillende dieren bewonderen, zoals zeevogels, eenden, ganzen en waadvogels. De bekendste vogel van IJsland is de papegaaiduiker, een markante wit-zwarte vogel met een licht krommende oranje snavel. Verder zijn er natuurlijk walvissen, zeehonden en dolfijnen te bewonderen op IJsland. Dat is een belangrijke reden dat onder de toeristen de walvissafari’s steeds populairder worden.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders