Eten IJsland

Het eten op IJsland bestaat vaak uit vis, lams- of schapenvlees en aardappelen. IJslanders gebruiken ook veel suiker en het dessert bestaat daarom vaak uit een zoete lekkernij. Een ander dessert dat vaak wordt gegeten heet skyr. Het is een soort yoghurt die met suiker wordt bestraat. Als je op vakantie bent op IJslands is het zeker de moeite waard om skyr een keer te proberen. De laatste tijd wordt skyr ook steeds vaker weer verkocht in de winkel. Hieronder geven we wat meer informatie over bekende IJslandse visgerechten en vleesgerechten. Ga je een rondreis maken op IJsland dan zijn onze tips over uit eten gaan op IJsland interessant.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Vis eten op IJsland

Het is niet zo verwonderlijk dat IJslanders veel vis eten. De visindustrie is erg belangrijk voor de IJslandse economie. Vis staat daarom ook geregeld bij de IJslanders op tafel. Vooral hardfiskur is populair op IJsland. Het zijn gedroogde en harde visreepjes. Op IJsland wordt veel gedroogde vis gemaakt. De vissen, zoals kabeljouw, schelvis en koolvis worden eerst schoongemaakt en aan de staarten opgehangen aan een balk of stok. Na drie tot vier maanden is de vis klaar. Deze vis wordt ook wel stokvis genoemd. IJslandse stokvis wordt veel geëxporteerd naar tropische landen.

Ook klipvis is populair eten op IJsland. De vis wordt gezouten en gedroogd op rotsen (vandaar de naam). Dit is een langdurig proces en vooral met het wisselvallige weer op IJsland erg arbeidsintensief. Daarop wordt klipvis tegenwoordig alleen nog maar kunstmatig gedroogd.

Ook Háklar is typisch eten van IJsland. Háklar is haaienvlees dat in reepjes wordt gesneden en 1,5 tot 3 maanden in de grond wordt gestopt en daarna 2 maanden in de wind wordt gedroogd. Háklar wordt door veel mensen niet lekker gevonden, maar vroeger werd gezegd dat háklar erg gezond voor je was.

Vlees eten op IJsland

Naast vis wordt er ook veel vlees gegeten op IJsland, vooral veel lams- en schapenvlees. Een populair vleesgerecht is slátur. Het is een verzamelnaam van verschillende gerechten die bestaan uit de organen van een schaap.

Een voorbeeld van slátur is Svid, een gekookte schapenkop die zowel warm als koud wordt gegeten, vaak met aardappelen. Ook lifrar pyisa en blódmör, respectievelijk leverworst en bloedworst, worden vaak gegeten op IJsland.

Ook de hotdogs zijn erg populair eten op IJsland. Uit eten op IJsland was erg duur, maar sinds de crisis in 2008 zijn de prijzen flink gedaald. In Reykjavík heb je veel restaurants die goed betaalbaar zijn.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders