Geisers op IJsland

geiser strokkurGeysir is de bekendste geiser van IJsland, maar ook van de hele wereld. Naar deze geiser zijn alle andere geisers op de wereld genoemd. Geysir komt van het woord gjosa en betekent ‘spuiten’. De geiser Geysir spoot vroeger elk halfuur zeer intens. Het had een waterstraal van maar liefst 170 meter hoog en kon minutenlang aanhouden. Helaas is de geiser Geysir nagenoeg niet meer werkzaam. Dit komt door de ongelukkige gewoonte zeep en andere rotzooi in de geiser te gooien waardoor hij geactiveerd kon worden. Hierdoor is de geiser Geysir totaal ontregeld. Toch zit er de laatste jaren weer wat activiteit in deze geiser. Na twee aardbevingen in 2000 spuit hij weer twee keer per dag enkele meters hoog. Maar dat is natuurlijk lang niet te vergelijken met hoe indrukwekkend de geiser Geysir ooit was.

Bekijk de aanbiedingen naar IJsland van BBI Travel!

Geiser Strokkur

Deze geiser ligt vlakbij Geysir en is zeer actief. Daardoor is deze geiser op IJsland minstens zo bekend als Geysir. De geiser Strokkur spuit iedere 4 tot 8 meter en heeft een waterstraal van soms wel 20 meter hoog. De Strokkur is een zeer populaire toeristische attractie op IJsland. In de zomermaanden is het hier erg druk.

youtube video 6O5U1BNeEn4

Geothermisch veld

Geysir en Strokkur liggen in een geothermisch gebied met verschillende warmwaterbronnen. De bijzondere kleuren maken het een fraai gebied om rond te lopen. Er is ook bezoekerscentrum, zwembad, slaapzakkenaccomodatie, winkel en camping. Overdag is het erg druk, maar ’s ochtends of ’s avonds is er vrijwel niemand.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Ligging geisers op IJsland