Oerkreet IJsland

oerkreet-ijslandHet zal je vast niet zijn ontgaan tijdens het EK voetbal in 2016: de oerkreet van het IJslandse publiek. Op zeer hartstochtelijke wijze liet het IJslandse publiek met deze oerkreet weten dat ze achter het IJslandse nationale voetbalelftal stonden. En met succes! Nog nooit eerder haalde IJsland een eindronde, zoals het EK. En nog nooit eerder bereikte het IJslandse voetbalteam de kwartfinale. Een uitzonderlijke prestatie voor een land met uitzonderlijk weinig inwoners.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Wat is de IJslandse oerkreet

De IJslandse oerkreet werkt heel simpel. De supporters doen de armen in de lucht en klappen tegelijk in hun handen. Daarbij roepen ze heel hard ‘oeh’. Dit wordt steeds vaker en sneller achter elkaar herhaald totdat het ontaard in een daverend applaus. Het is een eenvoudig, maar indrukwekkend ritueel. Al snel werd er een link gelegd met de Vikingen, maar dat bleek alles behalve waar te zijn.

Waar komt die IJslandse oerkreet vandaan?

Maar waar komt die oerkreet nou vandaan? De IJslanders noemen het zelf de ‘haka’. Toen in 2014 de IJslandse voetbalclub FC Stjarnan in de voorronde van de Europa League tegen Internationale speelde deden de fans het voor het eerst. Maar ze hebben het niet zelf bedacht. Sommigen suggereren dat het afkomstig is van de Vikingen, maar de IJslandse voetbalfans hebben de oerkreet overgenomen van de Schotten. De IJslandse fans vroegen aan de fans van het Schotse FC Motherwell of ze het mochten overnemen en die vonden het prima. En zo ontstond de IJslandse oerkreet die we veelvuldig tijdens het EK voetbal in 2016 te horen kregen. Daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, want de verwachting is dat dit gaat uitgroeien tot een IJslandse traditie. En gezien de IJslandse voetbalprestaties zullen we dit fenomeen nog regelmatig op de televisie voorbij zien komen. ‘Oeh’!

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders