Landmannalaugar

Landmannalaugar IJsland bergenformatieLandmannalaugar ligt in het binnenland van IJsland op 580 meter hoogte. Het dal van deze plek is bedekt met lava en omgeven door bergen die bijzonder fel oplichten. Dit komt doordat deze bergen ryoliet bevatten. Dit zijn kleine kristallen die bij zonlicht gaan glinsteren. Hierdoor begeef je je in een oase van kleuren; geel, bruin, rood, groen en grijsblauw. Een absolute bezienswaardigheid van IJsland!

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Het dal van Landmannalaugar

Het ongeveer 2,5 km lange dal bestaat voor een groot deel uit obsidiaan, een halfedelsteen, ook wel vulkanisch glas genoemd. In de 15de eeuw stroomde deze lava het dal in vanuit een krater op de berg Brennisteinsalda. In het dal staat een hut waarin je kunt overnachten. Hier is het vaak erg druk en reserveren is in het hoogseizoen geen overbodige luxe. Er is ook een camping. Ook hier is reserveren noodzakelijk.

 

Warme bronnen van Landmannalaugar

In Landmannalaugar ontspringen verschillende warme bronnen. Hier kun je heerlijk baden. Het water heeft een zeer aangename temperatuur, ook in de winter. Vanuit de hut zijn vlonders aangelegd, zodat je gemakkelijk bij de warme baden kunt komen.

Bereikbaarheid Landmannalaugar

In de zomermaanden juli en augustus is Landmannalaugar goed te bereiken, zelfs met een niet te zwaar beladen personenauto. Er is één rivierdoorsteek. Deze doorsteek levert voor de meeste personenauto’s problemen op, maar omdat de rivierdoorsteek vlak voor Landmannalaugar is, kun je het laatste stukje ook lopen

Tips

  • Wil je kamperen op de camping? Neem dan spijkerharingen mee, want alleen dan kun je je tent fatsoenlijk opzetten.
  • In het hoogseizoen staan er twee Amerikaanse bussen waar je allerlei levensmiddelen kunt kopen
  • Let op de verzekering en voorwaarden van je huurauto. Je mag bij personenauto’s veel wegen in het binnenland niet berijden. Voor een trip naar Landmannalaugar is vaak een speciale auto of autoverzekering nodig.
  • Er zijn mooie wandelingen te maken in het gebied rondom Landmannalaugar. Een populaire wandeling gaat naar de stop van Bláhnúkur (945 m)

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders