Gletsjers IJsland

Maar liefst 11 procent van IJsland is bedekt met gletsjers. Door de enorme grindvlaktes langs de kust heb je vanaf de ringweg vaak een fantastisch uitzicht op diverse IJsland gletsjers. Op deze pagina bespreken we enkele gletsjers die je absoluut niet mag missen tijdens je rondreis op IJsland.

De Vatnajökull gletsjer op IJsland

De Vatnajökull is de grootste gletsjer op aarde. Hij beslaat een oppervlakte van meer dan 8300 km2. De gemiddelde dikte van de Vatnajökull is 400 meter, maar op sommige plekken is hij zelfs 900 meter. Elk jaar valt er wel 10 meter sneeuw op de Vatnajökull. De laatste eeuw is deze IJsland gletsjer echter zeer snel gesmolten. Sinds 1890 zijn enkele uitgangen van de Vatnajökull maar liefst 3,5km korter geworden.

vatnajökul gletsjer

Een uitgang van de Vatnajökull gletsjer, te bewonderen vanaf de ringweg

Jökulhlaups en enorme zandvlaktes

Heel veel gletsjers op IJsland liggen in vulkanisch gebied. Bij een uitbarsting kan dat tot grote problemen leiden. Het zorgt voor gigantische hoeveelheden smeltwater die vaak voor een korte tijd worden afgedamd door ijs. Na verloop van tijd begeeft de ijsdam het en spoelt het water over het IJslandse landschap. Dit gaat met enorme vloedgolven en krachten gepaard. Gigantische hoeveelheden zand, modder en stenen worden meegesleurd. Grote zandvlaktes aan de kust van IJsland zijn hier het gevolg van. Dit soort gletsjerdoorbraken worden op IJsland Jökulhlaups genoemd. In 1996 is er nog een gigantische Jökulhlaup geweest door een uitbarsting van de Bardarbunga vulkaan. Grote stukken weg en verschillende bruggen werden toen weggespoeld

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders