Hraunfossar waterval

In het westen van IJsland ligt de indrukwekkende Hraunfossar waterval. Het is een bijzondere waterval. Het bestaat namelijk niet uit één stroom, maar uit zeer veel kleine waterstroompjes. Over een lengte van 900 meter zijn ontelbare watervalletjes te zien. Dit komt door het poreuze aardoppervlak. Hierdoor komt het water op verschillende plekken uit de aarde of duikt het weer weg. De Hraunfossar worden daarom ook wel de lavawatervallen genoemd. De Hraunfossar waterval ligt 6 km ten westen van Húsafell, langs weg nummer 518.

hraunfossar waterval

Ontstaan Hraunfossar waterval
De Hraunfossar waterval is ontstaan door een uitbarsting van een vulkaan. Deze vulkaan ligt nu onder de Langjökull gletsjer. Het gestolde lava van deze vulkaanuitbarsting is poreus. De ondergrond is echter hard. Hierdoor stroomt het water door het poreuze gesteente naar beneden in de rivier Hvítá.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Bekijk hieronder een video die van deze bijzondere waterval hebben gemaakt.

youtube video pOUXtYUDiew

Een bezoek aan de Hraunfossar waterval is absoluut de moeite waard. Ben je voor een stedentrip in Reykjavík of voor een korte vakantie op IJsland in de omgeving van Reykjavík, dan zijn de Hraunfossar watervallen prima binnen 1 dag te berijden.

photo by: Barbara