Warmwaterbronnen IJsland

IJsland bevindt zich op de Mid-Atlantische rug met veel vulkanische activiteit. Hierdoor zijn op IJsland veel natuurlijke warmwaterbronnen te vinden, soms zomaar langs de kant van de weg. Niets is mooier om dan in de vrije natuur een warm bad te nemen. Gratis en voor niets. Het is wel belangrijk om vooraf de temperatuur van de warmwaterbron te controleren. De watertemperatuur van warmwaterbronnen op IJsland kan namelijk van dag tot dag verschillen. Je zult niet de eerste zijn die zich verbrandt aan het hete water.

Bekijk de aanbiedingen naar IJsland van BBI Travel!

Aanbiedingen

warme bronnen ijsland

Ontstaan warmwaterbronnen IJsland

IJsland ligt op de Mid-Atlantische rug. Deze ligt vlak onder het aardoppervlakte. Op een diepte van 1 kilometer stijgt normaal gesproken de temperatuur 15 graden, op een diepte van twee kilometer 30 graden, etc. Op IJsland gaat dat veel sneller, op sommige plaatsen wel met 165 graden per kilometer. Dit komt door de vulkanische activiteit. Het magma blijft zeer lang warmte afgeven, soms wel tot duizenden jaren na een vulkaanuitbarsting. Hierdoor wordt het water in de grond en aan de oppervlakte verwarmt. Zo kan een meer of een beek op IJsland met gemak een watertemperatuur krijgen van 35 graden.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Grote delen van IJsland zijn voor de warmwatervoorziening aangesloten op deze geothermische bronnen. De complete stad Reykjavík bijvoorbeeld wordt verwarmd door een waterkrachtcentrale die is gebouwd op een warmwaterbron. Uit deze centrale komt ook het water van The Blue Lagoon. Het grote nadeel is dat het water de geur heeft van rotte eieren (zwavel). Verschillende mineralen die zijn opgelost in het water veroorzaken deze geur. Helaas is hier niet veel aan te doen.

Ligging warmwaterbronnen IJsland

De warmwaterbronnen op IJsland zijn soms aangelegd, zoals de Blue Lagoon. Toegang tot The Blue Lagoon is vrij prijzig. Gelukkig zijn er ook veel warmwaterbronnen waar je gratis gebruik van kunt maken. Je moet echter net even weten waar je ze kunt vinden. Daarom hebben we op de kaart hieronder de locaties van verschillende warmwaterbronnen voor je op een rij gezet.

Mijn locatie
Bereken route
  • Blue Lagoon (betaald)
  • Marteinslaug
  • Grettislaug
  • Skátalaug
  • Hrunalaug
  • Seljavallalaug
  • Landbrotalaug
  • Laugarvellir