Thingvellir National Park

Thingvellir National ParkIn het Thingvellir National Park op IJsland raakt het Europese continent het Amerikaanse continent. Hier drijft IJsland 1 à 2 cm per jaar uit elkaar. De vulkanische activiteit, de aardbevingen en geisers op IJsland zijn hiervan getuigen. Thingvellir is ook historisch gezien erg belangrijk geweest voor IJsland. Het is ontstaan in 930 na Christus en is erg bepalend geweest voor de democratie op IJsland.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

De natuur van Thingvellir National Park

In het Thingvellir National Park is letterlijk te zien hoe de Europese en Amerikaanse aardcontinenten elkaar raken. In een gebied van 6 bij 40 km is een gigantische verzakking te zien die Oost- en west-IJsland begrenst. Het park ligt precies op de Midden-Atlantische rug. Elk jaar verzakt het gebied 0,5 cm en drijft het 1 à 2 cm per jaar uit elkaar. Grote delen van de verzakking zijn bedekt met lava van de schildvulkaan Skjaldbreidur.
In het Thingvellir National Park zie je veel laaggroeiende boompjes en struiken. Verder stroomt er de Öxará-rivier en kun je er een 22 meter hoge waterval bewonderen. Het Thingvellir National Park is met de auto gemakkelijk te bereiken, er is voldoende parkeergelegenheid, een bezoekerscentrum en er liggen goed aangelegde wandelpaden. Thingvellir National Park is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en daarmee een absoluut hoogtepunt van IJsland.

waterval nationaal park thingvellir

 

Öxará-waterval in het Thingvellir National Park

De historie van Thingvellir National Park

Op Thingvellir is de eerste democratie van Europa ontstaan. In 930 kwam hier voor het eerst de volksvertegenwoordiging bijeen. Dit werd ook wel het Alping genoemd. Hier kwamen boeren, grondeigenaars en handelaars bij elkaar om verschillende zaken met elkaar te bespreken. Conflicten werden hier opgelost, er werd recht gesproken en huwelijksverbonden aangegaan. Ook was het een geliefde handelsplek en werden er sportwedstrijden gehouden. Voor sportevenementen was de ligging van Thingvellir ideaal. Het ligt beschut, er zijn veel vlakke stukken land en er groeit veel gras.

In het jaar 1000 werd op Thingvellir het christendom als de belangrijkste godsdienst van het land uitgeroepen. Later werden op Thingvellir ook wetten bedacht en gehandhaafd. Thingvellir is erg belangrijk geweest voor de lange geschiedenis van IJsland.

Voor veel toeristen op IJsland is het Thingvellir National Park een mooie bezienswaardigheid. Plannen voor een rondreis op IJsland? Bekijk dan de verschillende reisvormen.

Ligging Thingvellir National Park

Mijn locatie
Bereken route