Akureyri bezoeken

De grootste plaats van Noord-IJsland is Akureyri. Het telt ongeveer 17.000 bewoners en wordt ook wel als de hoofdstad van het noorden gezien. Als je Akureyri bezoeken wilt, moet je naar het einde van de fjord Eyjafjördur. Dit betekent fjord met het eiland. Met het eiland wordt Hrisey bedoeld.

Akureyri is een ontwikkelde stad. Ook voor toeristen is er voldoende te beleven en het heeft een groot aantal musea, hotels, guesthouses, jeugdherbergen, campings, zwembaden, vliegveld, golfbaan en een aardig winkelcentrum. Akureyri is ook bekend om zijn botanische tuin. Ook de particuliere tuinen zijn vaak opvallend goed onderhouden met bomen, planten en bloemen. Dat is gezien de ligging van Akureyri, net onder de poolcirkel, erg bijzonder.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Wanneer je Akureyri bezoeken wilt, zijn er talloze bezienswaardigheden. We noemen hieronder een aantal hoogtepunten. Op de kaart helemaal onderaan deze pagina kun je zien waar de bezienswaardigheden zich in Akureyri bevinden.

kerk akureyriKerk bezoeken van Akureyri

Net als de Hallgrims-kerk in Reykjavík heeft ook Akureyri een markante kerk. De kerk is in 1940 gebouwd en bezit de het grootste kerkorgel van IJsland. Ook kun je in deze kerk prachtige glas-in-lood-ramen bewonderen. De kerk is van juni t/m augustus geopend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur.

Akureyri Art Museum

In het centrum van Akureyri kun je het Akureyri Art Museum bezoeken. Hier kun je verschillende exposities bewonderen van allerlei IJslandse kunstenaars. Meer informatie op de website van het Art Museum.

Volksmuseum

In dit museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van Akureyri. Naast het volksmuseum staat het Nonnahús waarin Jón Sveinsson (1857-1944) opgroeide. Hij is bekend van de Nonni-boeken waarin hij zijn jeugdige avonturen heeft opgeschreven. Een groot deel van de Nonni-boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. Een bezoek aan het Nonnahús kost ongeveer €5 per persoon.

Aviation Museum

Als je van vliegtuigen houdt, is het Aviation Museum een aanrader. Je kunt er een aantal oude vliegtuigen bewonderen en er is veel fotomateriaal. Het Aviation Museum van Akureyri is geopend van 1 juni tot en met 31 augustus.

Botanische tuin

Deze prachtige botanische tuin is in 1912 aangelegd. Je vindt hier vrijwel alle planten die in het wild op IJsland groeien. In totaal wel 2500 soorten. Geopend van 1 juni tot en met 30 september.

Winkelcentrum

Uiteraard kun je tijdens je Akureyri bezoek lekker shoppen in de winkelstraat Hafnarstraeti. Gedeeltelijk is dit ook een wandelpromenade.

Ligging bezienswaardigheden Akureyri