Nationaal Park Skaftafell

Het Nationaal Park Skaftafell (sinds 1967) ligt tussen de plaatsjes Kirkjubæjarklaustur en Höfn in het zuiden van IJsland. Sinds 2008 is het met het nationaal park Jökulsárgljúfur en omliggend gebied onderdeel van het nationaal park Vatnajökull.

Skaftafell is een bijzonder park. Bezoekers kunnen hier genieten van fantastische vergezichten, watervallen en bossen met berkenbomen tot wel 6 meter hoog. Bossen zijn zeer uitzonderlijk op IJsland.  Het Nationaal Park Skaftafell kan alleen te voet verkend worden. Aan het begin van het park is een goede camping, een bezoekerscentrum en een winkel. Het Nationaal Park Skaftafell is te bereiken via zijweg 998 (van de ringweg).

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Hieronder geven we informatie over een paar belangrijke bezienswaardigheden van het Nationaal Park Skaftafell. Je kunt zelf de wandeltocht ondernemen naar deze bezienswaardigheden, maar vanaf de ingang worden ook vaak excursies naar verschillende hoogtepunten van het Nationaal Park Skaftafell georganiseerd. Kijk voor meer informatie op de officiële site van het National Park Vatnajokulsthjodgardur.

Svartifoss waterval (1 tot 1,5 uur lopen)

De meeste mensen die het Nationaal Park Skaftafell bezoeken gaan naar de Svartifoss waterval. Dat is ontveer 1 tot 1,5 uur lopen. De waterval is maar liefst 20 meter hoog en heeft typerende basaltformaties.

svartifoss waterval

Sjónarnýpa (1 tot 1,5 uur lopen)

Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht op de Skeidarársandur, de Skaftafellsjökull en de Hvannadalshnúkur. De Hvannadalshnúkur is met 2119 meter de hoogste berg van IJsland. Deze berg is ook onderdeel van de Öraefajökull vulkaan. Deze vulkaan is slechts twee keer uitgebarsten in 1362 en 1727. De eerste uitbarsting was zeer heftig en omringende boerderijen werden letterlijk weggevaagd. De weide omgeving werd bedolven met een 50 cm dikke laag as en puin.

Skaftafellsjökull (1 uur lopen)

Voor de mensen die een eenvoudige wandeling willen maken in het Nationaal Park Skaftafell is de gletsjer Skaftafellsjökull een goede keus. Het pad naar de Skaftafellsjökull is gemakkelijk zonder noemenswaardige hoogteverschillen. De wandeling naar de Skaftafellsjökull is ongeveer 1 uur.

Morsárdalur

Een breed dal ten westen van Skaftafellsheidi. Een oase van rust en prachtige natuur, zoals de resten van een oud bos en een paar warme bronnen. Deze vind je na 2 rivierdoorsteken rechts tegen de helling. Je kunt vanaf hier ook een wandeling maken naar de gletsjer Morsárjökull, maar daar kun je gerust 6,5 tot 7,5 uur voor uittrekken.

Ligging Nationaal Park Skaftafell

Mijn locatie
Bereken route