Gullfoss waterval

gulfoss watervalDe Gullfoss waterval is de mooiste waterval van IJsland. Zo’n 10 kilometer van Geysir kun je deze waterval bewonderen. Het water valt in twee trappen in totaal 32 meter omlaag. De trappen bestaan uit harde basaltlagen. De Gullfoss waterval en bijbehorende rivier Hvitá liggen in een 70 meter diepe kloof. Door de enorme hoeveelheid water die hier met veel kracht doorheen stroomt (gemiddeld 150 m3) ontstaan er grote wolken nevel. Bij zonnig weer zie je hierdoor boven het water een prachtige regenboog. De Gullfoss waterval ontleent haar naam ‘de gouden waterval’ aan dit tafereel. Als de zon niet schijnt en de wind de verkeerde kant op staat, hebben de nevelwolken een keerzijde. Je wordt nat en fotograferen is bijna niet mogelijk.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbiedersGullfoss waterval bezoeken

Bij de waterval zijn twee parkeerplaatsen: één onder de waterval en één boven de waterval. Bij de bovenste parkeerplaats heb je een prachtig uitzicht op de Gullfoss waterval en de omliggende omgeving. Er is hier ook een bezoekerscentrum met veel informatie en uiteraard een souvernirswinkeltje. Wil je het geweld van de Gullfoss waterval van dichterbij bekijken dan is het een aanrader om via een houten trap naar de onderste parkeerplaats te wandelen. Je kunt hier ook tot vlak aan de rand van de waterval komen. Het pad is hier alleen afgezet met een enkel touwtje. Deze onderneming is dus niet zonder risico wanneer het glad is.

Gullfoss waterval en Sigridur Tómasdóttir (1871-1957)

Bij de onderste parkeerplaats staat een beeld met een vrouw erop: Sigridur Tómasdóttir. Zij heeft de Gullfoss waterval met hart en ziel weten te behouden. In het begin van de 19e eeuw waren er mensen die de Gullfoss waterval wilden opkopen om er een waterkrachtcentrale op te bouwen. Sigridur Tómasdóttir heeft zich hier destijds enorm tegen verzet. Ze zette alles in het werk om het plan van de waterkrachtcentrale tegen te houden. Zij ging zelfs zover dat ze dreigde zichzelf in de Gullfoss waterval te werpen. Gelukkig is het niet zover gekomen en is de verkoop van de Gullfoss waterval niet doorgegaan. Inmiddels is de IJslandse staat eigendom van de Gullfoss waterval en bestempeld als beschermd natuurgebied.

Ligging Gullfoss waterval

Mijn locatie
Bereken route