Reykjavík bezoeken

Reykjavík is de meest noordelijk hoofdstad van de wereld en de meest westelijke van Europa. De helft van de IJslandse bevolking woont in Reykjavík. Qua grootte is Reykjavík te vergelijken met het Nederlandse Zwolle, maar het ademt wel de sfeer uit van een echte moderne hoofdstad. Je vindt er prachtige beelden, musea en overdekte winkelcentra. Het centrum van Reykjavík ligt tussen de haven en het Tjörnin-meer waar veel eenden zwemmen. Net buiten het centrum ligt het overdekte winkelcentrum Kringlan met meer dan 150 winkels, café’s en restaurants.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Hallgrims-kerk

kerk reykjavikDit is de grootste kerk van IJsland en heeft een zeer opvallende bouwstijl. Hij is ontworpen door de staatsarchitect Gudjón Samúelsson. De bouw heeft maar liefst 40 jaar geduurd. Het ontwerp van de Hallgrims-kerk bestaat uit basaltkolommen en is 73 meter hoog. Met een lift (betaald, 700 kronen dat is ongeveer €4,50) kun je boven op de toren komen en bij helder weer een heel mooi uitzicht hebben over de stad en het IJsland landschap daarachter.
In de Hallgrims-kerk vind je een 15 meter hoog orgel. In de maanden juli en augustus is elke donderdag en zaterdag om 12 uur een gratis orgelconcert te beluisteren. Op zondagavond zijn er uitgebreide orgelconcerten die langer duren, maar niet gratis zijn.

Bezoek de officiële website van de Hallgrims-kerk voor meer informatie.

Kolaportid

Kolaportid is een grote rommelmarkt in een oude loods. Je kunt er urenlang snuffelen tussen oude en nieuwe spulletjes. Er wordt ook eten verkocht. Je kunt elke zondag en zaterdag tussen 11 en 17 uur terecht op deze rommelmarkt.

Meer informatie op de website van Kolaportid

Reykjavík Art Museum

Een museum voor moderne kunst dat is gehuisvest in een oude loods. Er is een vaste collectie, maar er zijn ook regelmatig exposities.

Een bezoek aan het Reykjavík Art Museum kost 1300 IJslandse Kronen. Dat is ongeveer €8,50. Voor meer informatie over het museum en de openingstijden kun je een bezoekje brengen aan de website van het Reykjavík Art Museum.

Vissershaven Reykjavík

Wie van zee en vissersboten houdt moet tijden zijn bezoek aan Reykjavík even langs de oude haven gaan. Daar is volop bedrijvigheid. Kleurrijke vissersbootjes varen af en aan. Er zijn ook mogelijkheden om mee te varen.

Lees ook 5 redenen waarom je de vissershaven van Reykjavík zou moeten bezoeken.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Alpinghúsid

Alpingshúsid is de naam van het IJslandse parlementsgebouw aan een plein (Austurvöllur) en stamt uit 1881. Op het het plein staat een standbeeld van Jón Sigurdsson. Hij was de leider van de onafhankelijkheidsbeweging dat in de 19e eeuw ervoor zorgde dat IJsland steeds onafhankelijker werd. Ook vind je een eindje verderop het standbeeld van Skúli Magnússon (1711-1794). Hij was een zakenman die veel voor de ontwikkeling van IJsland heeft gedaan.

Het Natonaal Museum van Reykjavík bezoeken

Bij minder goed weer is het Nationaal Museum een aanrader. Het museum is in 1944 ontstaan, direct na de onafhankelijkheid. Je vindt in dit museum een mooie collectie gebruiksvoorwerpen uit de vinkingtijd, klederdracht en beeldende kunst. Van 1 mei tot half september is het museum open van 10 tot 17 uur. Volwassenen betalen 1500 IJslandse Kronen (ongeveer €10). Kinderen zijn gratis.

Meer informatie vind je op de website van het Nationaal Museum IJsland.

Het Höfdi-huis

Dit huis heeft grote bekendheid gekregen sinds de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en de Sovjetrussische partijleider MIchael Gorbatsjov in 1986. Het begin van het einde van de koude oorlog. Adres: Borgartún, Reykjavík

ijsland hofdi huis

Ligging bezienswaardigheden Reykjavík

Op de kaart hieronder zie je waar de mooiste bezienswaardigheden van Reykjavík liggen. Klik op een pinnetje voor meer informatie.