Noorderlicht IJsland (Aurora Borealis)

Veel IJsland toeristen komen voor het noorderlicht, een prachtig natuurverschijnsel in de lucht. Het noorderlicht op IJsland is niet altijd te bewonderen. Je moet je reis in de juiste periode plannen. Op deze pagina kun je meer lezen over het noorderlicht en wat de beste reistijd is om dit natuurverschijnsel te zien.

Tip: bij VakantieXperts kunt u bijzondere Noorderlicht reizen boeken naar IJsland. Vraag een gratis en vrijblijvend reisadvies aan.

Tip: een auto huren op IJsland? De beste deal krijg je via CarDelMar.

Hoe ontstaat het noorderlicht?

Het noorderlicht wordt ook wel het poollicht of Aurora Borealis genoemd. Hoe noordelijker je bent hoe beter zichtbaar het is. Het noorderlicht kan omschreven worden als bundels licht die zich door de lucht voortbewegen. Vaak heeft het de kleur groen, maar soms is het licht ook geel, paars en rood gekleurd. Het wordt ook wel omschreven als vlammen die door de lucht golven. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door deeltjes die door de zon het heelal in worden geslingerd. Deze deeltjes worden bij de aarde afgebogen en dringen bij de noord- en zuidpool de atmosfeer binnen. De energie die daarbij vrijkomt veroorzaakt het prachtige noorderlicht, dat ook op IJsland vaak goed is te zien.

Bekijk de bijzondere noorderlicht-reizen van BBI Travel

Bekijk aanbieders

Noorderlicht op IJsland: beste reistijd en plaats

Het noorderlicht op IJsland is vooral in de de winter goed zichtbaar. Je moet dan denken aan de maanden oktober t/m maart. Er is weinig lichtvervuiling op IJsland waardoor het er in de winter erg donker kan worden. Dat zorgt ervoor dat je het noorderlicht nog beter kunt zien. Verder is het belangrijk dat er weinig wolken in de lucht zijn. Ook een volle maan kan hinderlijk zijn. Het noorderlicht kan het beste aan het einde van de avond worden bekeken, ongeveer vanaf 21.00 uur. Ook is het noorderlicht op IJsland het beste te bewonderen vanaf een hoogvlakte of berg. Ook geldt dat hoe noordelijker je bent hoe beter het te zien is. Echter, als het voldoende donker is dan kun je het bijvoorbeeld ook prima zien vanuit de hoofdstad Reykjavik. De onderstaande tabel geeft per maand aan wanneer je de meeste kans hebt om dit prachtige natuurverschijnsel te kunnen bewonderen.

MaandKans op noorderlicht
JanuariHeel veel kans
FebruariVeel kans
MaartKans
AprilKleine kans
MeiGeen kans
JuniGeen kans
JuliGeen kans
AugustusKleine kans
SeptemberKleine kans
OktoberKans
NovemberVeel kans
DecemberHeel veel kans

 

Handige noorderlicht apps

Er zijn verschillende handige apps die voorspellen waar en wanneer je het noorderlicht het beste kunt waarnemen. In veel van deze apps kun je je locatie opgeven. Je krijgt vervolgens relevante informatie op welke tijden en dagen je de meeste kans hebt om het noorderlicht op IJsland te zien. Ook de weersvoorspellingen worden hierin meegenomen. In sommige apps krijg je ook uitgebreide achtergrondinformatie over het noorderlicht en kun je webcams bekijken van plaatsen waar het noorderlicht vaak wordt gesignaleerd. De onderstaande apps kunnen wij je aanbevelen:

  • My Aurora Forecast: geeft o.a. noorderlicht voorspellingen per locatie, de beste locaties om het noorderlicht te bekijken en de mogelijkheid om push notificaties te ontvangen.
  • Northern Eye Aurora Forecast: locatiegebaseerde korte- en langetermijn voorspellingen van de kans dat je het noorderlicht kunt zien, weersvoorspellingen en push notificaties.
  • NoorderlichtApp: Nederlandstalige informatieve app over het noorderlicht met tips waar en wanneer je het noorderlicht het beste kunt zien.

Noorderlicht reizen

Heel veel reisorganisaties bieden speciale reizen aan om het noorderlicht op IJsland te kunnen bewonderen. Deze reizen worden uiteraard in de winterperiode georganiseerd. Naast het bekijken van het noorderlicht is er uiteraard ook veel ruimte voor het bekijken van andere bezienswaardigheden op IJsland. Hieronder hebben wij een aantal interessante aanbieders die noorderlicht reizen naar IJsland aanbieden.

Handige tips

Wil jij het noorderlicht op IJsland kunnen bewonderen? We zetten alle tips nog even op een rijtje:

  • Hoe noordelijker hoe beter
  • Ga in de wintermaanden
  • Hoe hoger je staat hoe beter het te zien is
  • Hoe donkerder het is, hoe beter
  • Zorg voor een goede camera en ken de functies voor fotograferen in het donker
  • Neem een statief mee
  • Zorg dat je goed bent aangekleed

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders