IJsland informatie

IJsland, een dunbevolkt en uitgestrekt land.  Het op één na grootste eiland van Europa. IJsland ligt even ten zuiden van de poolcirkel en is ruim 2x zo groot als Nederland. Het heeft een kustlijn van maar liefst 5000 km. Je vindt hier meer informatie over IJsland.

IJS_IJsland_2013

Het land

Reykjavík is de hoofdstad. Er wonen in IJsland ruim 300.000 mensen. Ruim de helft van alle inwoners van IJsland woont in Reykjavík of één van de voorsteden. De rest van de IJsland inwoners woont veelal in boerderijen en dorpjes in de kuststrook. Het binnenland van IJsland is ruig en onbewoond. Het bestaat uit bergen, steen- en grindwoestijnen, lavavelden, vulkanen, rivieren (met fantastische watervallen) en gletsjers.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Leven en wonen op IJsland

Door het uitgestrekte land en dunnen bevolking heeft IJsland met de nodige uitdagingen te maken. Denk maar eens aan gezondheidszorg, onderwijs en de aanleg en het onderhoud van wegen. De kosten zijn daardoor vrij hoog in IJsland. Man en vrouw moeten vaak hard werken en scholieren nemen in de 3 maanden lange zomervakantie vaak een bijbaantje. Leven en wonen op IJsland is mooi, maar dus niet altijd even gemakkelijk.

IJslandse Taal

Op IJsland spreekt men een eigen taal, het IJslands. Deze zeer ingewikkelde taal is oorspronkelijk door de Vikingen meegebracht. Er is in de loop van de geschiedenis weinig veranderd aan de taal. Voor de IJslanders zijn oude geschriften vaak eenvoudig te lezen. Naast het IJslands spreekt men ook goed Engels.

Economie van IJsland

De visserij is voor IJsland erg belangrijk voor de economie. Moderne technologie heeft ervoor gezorgd dat de visvangsten groter werden. Maar liefst 72% van de export komt voor rekening van de visserij en visverwerkende industrie. Dat maakt dat de economie van IJsland erg eenzijdig is en ook kwetsbaar. Daarom is de IJslandse regering ook naarstig op zoek naar het ontwikkelen van nieuwe vormen van economie, zoals IT, energie en toerisme.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders