Geisers IJsland

IJsland staat bekend om haar geisers. Alhoewel op IJsland slechts op enkele plaatsen geisers voorkomen, is dit de eerste associatie die veel mensen met IJsland hebben. De beroemdste is de (Stóri-)Geysir in het Haukadalur. Rond 1854 spoot de Geysir geiser een waterstraal van maar liefst 170 meter hoog. Dat ging met zoveel geweld gepaard dat de omgeving ervan schudde. Vanaf 1915 nam de activiteit zienderogen af, mede doordat toeschouwers, zeep, stenen en ander rommel in de geiser gooiden om hem te laten uitbarsten.

De kleinere geiser, Strokkur, in hetzelfde gebied is echter veel actiever en daardoor net zo bekend. De Strokkur geiser heeft eens in de 4 tot 8 minuten een uitbarsting. Echter heeft de Strokkur geiser een veel kleinere waterstraal van ongeveer 20 meter hoog.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

Op IJsland heb je ook nog op een paar andere plekken geisers, maar die werken niet tot nauwelijks. Soms zijn ze ook afgedekt voor de warmwatervoorziening.

little geysir

Hoe werkt een geiser?

Er zijn verschillende factoren die de werking van geisers veroorzaken. De werking van de geiser begint op 16 meter diepte in de pijp van de geiser. Op die diepte is het kookpunt 120 graden. Bij die temperatuur en diepte wordt water stoom en bij die overgang wordt het volume maar liefst zeventien maal zo groot. Het bovenste water in de pijp wordt er dan met grote kracht uitgeperst.

Er zijn ook geisers bekend waarbij uit de diepte opbruisende gassen de uitbarstingen veroorzaken. Andere factoren, zoals de PH-waarde, de aanwezigheid van mineralen en de luchtdruk kunnen een rol spelen.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

photo by: mahkeo