Walvissafari IJsland

walvissafari ijslandWalvissafari’s on IJsland zijn bijzonder populair. Bij voorkeur worden walvissafari’s in de zomer georganiseerd, maar het kan ook steeds vaker in de winter. Plaatsen waar  je mee kunt met een walvissafari zijn Höfn, Húsavik, Sandgerdi, Keflavik, Hafnarfjördur, Ólafsvik, Reykjavik en Dalvík. Een walvissafari op IJsland is een avontuurlijke belevenis. Met een oude vissersboot ga je op zoek naar walvissen, dolfijnen en als je geluk hebt zelfs orka’s. Een walvissafari duurt meestal ongeveer 3 uur. Je blijft vaak in de buurt van de kust. Vlak voor de walvissafari krijg je uitleg over de boottocht en de verschillende soorten walvissen en dolfijnen die je tegen kunt komen.

Bekijk hieronder een video van een walvissafari die wij gemaakt hebben. Je ziet in dit filmpje een paar keer een walvis boven komen.

Wat kun je verwachten?

De kans dat je walvissen of dolfijnen te zien krijgt is vaak meer dan 90%, maar je kunt pech hebben. Veel walvissen laten zich maar kort zien, vaak enkele seconden en dan alleen een stukje van de rug. De spectaculaire foto’s in de folders zijn dus zeldzaam. Desalniettemin is het supergaaf om een walvis, dolfijn of orka in het wild te zien.

IJslandreis boeken? Bekijk de beste reisaanbieders!

Bekijk aanbieders

In de IJslandse zee komen dwergvinvissen, gewone vinvissen, bultruggen en dolfijnen voor. Walvissen hebben hun neus boven op hun kop zitten en daarom hoeven ze maar kort boven water te komen om te ademen. De grote walvissen komen eens in de 5 tot 10 minuten boven water, maar kunnen ook driekwartier onder water blijven bij onraad.

Wanneer je geluk hebt zie je een orka, maar de kans is niet groot. Je hebt een grotere kans dat een hele groep dolfijnen voor de boot uit zwemt. Ook dat is adembenemend mooi!

Kledingadvies walvissafari IJsland

Vaak is het koud op zee. Zorg voor voldoende warme en waterdichte kleding, een muts en handschoenen. Het weer op IJsland is wisselvallig, het kan dus ook zomaar ineens zonnig zijn. Zorg dus ook voor zonnebrand en zonnebril. Wanneer de zee heel ruw is, gaan walvissafari’s vaak niet door. Houd daar dus rekening mee.