Autorijden IJsland

Autorijden op IJsland is een ervaring die je niet snel zult vergeten. De bekende wegen (zoals de ringweg) zijn geasfalteerd, maar er zijn ook veel verharde wegen. Soms zijn deze wegen erg slecht, vooral in en vlak na de winter. Ook op geasfalteerde wegen moet je goed blijven oppassen. De bermen bestaan vaak uit ruw landschap. Als je daarin terecht komt, zijn de gevolgen niet te overzien.

Vee loopt op IJsland los rond. Het kan dus zomaar voorkomen dat er een kudde koeien, schapen of paarden op de weg loopt. Vooral het jonge vee rent soms zomaar de weg over. Bij een aanrijding is de bestuurder altijd de schuldige.

Auto huren voor je IJsland vakantie? Bekijk de aanbiedingen van TUI cars!

Een caravan meenemen op IJsland behoort tot de mogelijkheden. Je kunt echter niet overal komen met je caravan en soms zijn de hellingen meer dan 16%. Een auto met voldoende trekkracht is erg belangrijk.

Wanneer je door het binnenland gaat reizen, is een auto met vierwielaandrijving een absolute must. De wegen zijn soms slecht, stoffig en modderig. Ook moet je geregeld een rivier doorsteken, omdat er niet overal bruggen zijn.

autorijden ijsland

Autorijden IJsland en verkeersborden

De bewegwijzering is op IJsland uitstekend. Alle wegen hebben een nummer. De wegen die bestaan uit een getal en twee cijfers zijn vaak niet geasfalteerd. Daar is het dus extra oppassen. Ook mag  je niet met elke huurauto op een onverharde weg komen. In de meeste gevallen moet je daarvoor een auto met vierwielaandrijving huren. Laat u daarover goed informeren door je reisaanbieder.

Autorijden IJsland en verkeersregels

De maximum snelheid op de wegen van IJsland is 90 km per uur. Op onverharde wegen 80 km per uur, maar vaak is dat voor een onverharde weg te snel. Het licht van je auto moet altijd aan zijn. Dat is ook geen overbodige luxe, zeker in de winter wanneer er niet meer dan 4 à 5 uur daglicht is. Ook mag je absoluut niet met je auto van de weg gaan, omdat het landschap erg kwetsbaar is. Alcohol achter het stuur is verboden en ook telefoneren tijdens het rijden is uit den boze.

Het is ten zeerste aan te raden je zo goed mogelijk aan de verkeersregels te houden tijdens je autorit op IJsland. Er wordt streng gecontroleerd en bekeuringen zijn fors. Wanneer je bijvoorbeeld 25 km per uur te hard rijdt, komt je dat al snel op een bekeuring van €250 te staan.

Auto huren voor je IJsland vakantie? Bekijk de aanbiedingen van TUI cars!